Σπύρος Δέδογλου: Η “Ενιαία Προοδευτική Παράταξη” οδηγός των εξελίξεων - Ώρα για Αλλαγή Σελίδας

 


50 Χρόνια Μεταπολίτευσης: Ώρα για Αλλαγή Σελίδας - Η “Ενιαία Προοδευτική Παράταξη” οδηγός των εξελίξεων

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, που συμπίπτει με την έναρξη της μεταπολίτευσης, αποτελεί μια ευκαιρία για αναστοχασμό και απολογισμό μιας ιστορικής περιόδου. Μιας περιόδου που, αναμφίβολα, έφερε τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατίας στη χώρα μας και σημείωσε σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, αλλά και μια χρεοκοπία που πρέπει να γίνει μάθημα. Ωστόσο, καθώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αποτέλεσμα της χρεοκοπίας,και έχοντας πλέον νέες συνθήκες εγχώρια και παγκόσμια, αναδεικνύεται η ανάγκη να κλείσει αυτός ο κύκλος και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ένα Νέο Πολιτικό και Οικονομικό Περιβάλλον

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από ταχύτατες και διαρκείς ανακατατάξεις, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στη γειτονιά μας, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας εντείνονται, ενώ η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της, που δεν λογαριάζει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., προκαλεί ανησυχίες. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει σημάδια κρίσης. Η προσκόλληση της στις ΗΠΑ και οι συνέπειες αυτής της στρατηγικής τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι λοιπόν η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης και τη δημιουργία των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης", για μια πιο συνεκτική και δημοκρατική Ένωση.

Σε οικονομικό επίπεδο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται να υπαγορεύει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. Πρέπει να επανεξετάσουμε το ρόλο της δημοκρατίας σε αυτό το νέο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, για να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Η Κρίση του Πολιτικού Συστήματος

Στην Ελλάδα, η πολιτική κρίση αντανακλάται σε κάθε επίπεδο. Εξωθεσμικοί παράγοντες καθορίζουν το μέλλον της χώρας, ενώ οι ανισότητες εντείνονται και η κοινωνία φτωχοποιείται. Το Αθηνοκεντρικό κράτος δεν κατάφερε να πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, γιατί δεν το έκανε με τη δική της περιφέρεια, έτσι η Ελλάδα, η οποία ήταν το ΔΕΚΑΤΟ μέλος της ΕΟΚ, βρίσκεται σήμερα στην τελευταία 27η θέση σε αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, πίσω και από τη Βουλγαρία. 

Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα απαιτεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια για όλους. Οι εξωθεσμικοί παράγοντες που ελέγχουν τη διαχείριση του εθνικού πλούτου πρέπει να περιοριστούν, και η πολιτική και λαϊκή βούληση να ενισχυθεί. Η ανάγκη για ένα νέο δημοκρατικό υπόδειγμα που θα στηρίζει τη λαϊκή κυριαρχία, είναι επιτακτική.

Οι Προοδευτικές Δυνάμεις Μπροστά

Είναι προφανές ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του. Για αυτό απαιτείται η επανασύστασή του. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να δουν αυτή την αναγκαιότητα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, μέσα από την ενιαία έκφραση τους. Το μήνυμα ήταν σαφές στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι πολίτες τιμώρησαν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ., δίνοντας τους τις λιγότερες ψήφους από την ίδρυση το κόμματος τους, ταυτόχρονα έδειξαν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στην πολυκερματισμένη Προοδευτική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Ο διάλογος για την «Ενιαία Έκφραση του Προοδευτικού Χώρου» έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί. Η προοδευτική παράταξη οφείλει να πάρει τις πρωτοβουλίες, να καθορίσει τις εξελίξεις και να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού.

Μια Νέα Ελλάδα της Ελπίδας και της Προοπτικής

Η Ενιαία Προοδευτική Παράταξη μπορεί να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές για μια νέα Ελλάδα της ελπίδας και της προοπτικής. Με σχέδιο και όραμα που θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα, και όχι μόνο το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Η ανασυγκρότηση πρέπει να βασίζεται σε:

● Περιφερειακή ανάπτυξη, για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ κέντρου και

περιφέρειας.

● Νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα προάγει την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη

και θα καταπολεμά τις ανισότητες.

● Ενίσχυση λαϊκής κυριαρχίας

● Υγεία και παιδεία για όλους.

● Ισότητα

● Εθνική κυριαρχία.

Τώρα είναι η ώρα

Έφτασε η ώρα να κλείσουμε τους λογαριασμούς των 50 χρόνων της μεταπολίτευσης και να προχωρήσουμε σε μια νέα ιστορική περίοδο. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα δημιουργήσει μια κοινωνία με δικαιοσύνη, δημοκρατία και ευημερία για όλους.

Οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να ηγηθούν αυτής της μετάβασης, διαμορφώνοντας το μέλλον προσφέροντας ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Είναι η ώρα για την ανασύσταση του πολιτικού σκηνικού, είναι η ώρα μετάβασης σε μια νέα ιστορική περίοδο.

Τυχερό 6-9-24

Σπύρος Δέδογλου

Μέλος Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια